Профілактика сальмонельозу

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації.
Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку.
Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця, кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій. Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років.   До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.
Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.
З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:
- мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;
ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
- не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
- не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
- купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;
- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
- не споживати продукти сумнівної якості;
- ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;
- використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;
- під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.
Запам’ятайте! У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.